Městské muzeum Holešov [ Muzeum ]

Expozice: Holešovsko v minulosti.
Průvodce: ne
Popisky: ano
Suvenýry: ne
Občerstvení: ne
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ne
WC: ano
Umístění v obci, orientační bod: Náměstí v centru města.
Rok založení: 1937


Muzeum sídlí v bývalé městské radnici na nám. E. Beneše 24. Stálá muzejní expozice byla zahájena v červenci 1998. Na vytvoření expozice se podíleli po stránce obsahové PhDr. Zdeněk Fišer a výtvarně byla zpracována Břetislavem Dadákem.

V přízemí se nachází městská galerie, která představuje místní rodáky a umělce, její součástí jsou i časově omezené výstavy regionálních i známých umělců.
V prvním patře se nachází muzejní expozice, která nabízí pohled do minulosti od dob pravěkých až po dobu současnou.

Obraz holešovského obra Josefa Drásala od akad. malíře Františka Růžičky v životní velikosti, také jeho boty a rukavice vítají návštěvníky při vstupu na výstavu.

Pravěké nálezy z holešovského regionu, rekonstrukce vrtáku kamenných nástrojů, originální kostrový hrob ze Zdrařilovska, nádoby z pravěkých kultur, bronzový depot z Tučap, přesleny, a jiné předměty zastupují pravěk.

Z období středověku jsou vystaveny palné zbraně používané za třicetileté války, část výzbroje švédského vojska, které obsadilo Holešov v roce 1643 a 1645, cechovní postavníky,truhly a džbány atd.

Část výstavy je věnována také zámku v Holešově. Obraz Jana hraběte z Rottalu a jeho slavnostní meč, akvarely zámku po roce 1650 od akadem. malíře F. Růžičky, olejomalby zakladatelů řádu Trinitářů, akvarely po roce 1800 zachycující zámecký areál, části kamenných plastik původně sochařské výzdoby zámecké zahrady ...

Výstava zahrnuje i vesnické vybavení z 19. století - oblečení z počátku 19. století, obrázky na skle, dřevěné sošky svatých, dřevěné nástroje (vochle, formy na perník, dětské dřeváky atd.) a také ukázku rajnochovické keramiky.

Vystaveny jsou nejen zbraně - čepel kordu hraběte z Vrbna, protinapoleonské šavle, slavnostní meče, zbraně z prusko-francouzské války, ale i helmy a přilby z 1.a 2. světové války.

Mapa holešovského panství z roku 1763, katastrální plán města Holešov z roku 1831, mapka politického okresu Holešov po r. 1868, maketa náměstí Holešova z roku 1850 a dobové pohlednice z let 1900-1960 dokreslují historický vývoj Holešova a jeho okolí.
Závěr výstavy je věnován holešovským osobnostem: F. Skopalíkovi, D. Slobodovi, R. Janovskému, F. X. Richterovi, M. Winerovi, L.Klabusay, Univ. Prof. PhDr. V. Grohovi, F. Gogelovi, PhDr. M. Očadlíkovi, PhDr. O. Odložilíkovi, PhDr. V. Fialové, J. Schneeweisovi, L. Winterovi aj.

Expozice se bude průběžně obměňovat, aby bylo možné vystavit co nejvíce různých muzejních exponátů.

Vstupné
Děti: 5,-Kč
Dospělí: 10,-Kč
Hromadné vstupné pro školy: zdarma

KONTAKTNÍ ADRESA:

Městské muzeum
nám. Dr. E. Beneše 24
769 01 Holešov
Česko (CZ)
tel: (+420) 573 397 042 muzeum
(+420) 573 395 344 MIC Holešov
fax: (+420) 573 395 344 MIC Holešov

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.mks.Holesov.cz
Typ záznamu: Muzeum
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 22.12.2004 v 13:08 hodin